måndag 9 februari 2009

Tzipi Livni dansar till flöjtrock?

I DN står det att Tzipi Livni, Israels utrikesminister, kan komma att vinna valet och bli Israels nästa premiärminister.

Visst kan det tyckas vara en nyhet värd att nämna, speciellt i samband med de tragiska händelser som nyligen har utspelat sig i Gaza. Det nämns även att hon har en bakgrund som advokat och även Mossad-agent. Men hur mycket efterforskningar vi än gör så lyckas vi på Aftonxpressen inte hitta att någon kommenterar hennes oerhört märkliga namn.

Ska man se på det rent objektivt, vilket vi på Aftonxpressen sällan gör, så låter ju Tzipi Livni onekligen som ett namn på en man. Efter en grundlig journalistisk undersökning på Wikipedia så har vi lyckats ta fram information om att Tzipi egentligen är ett smeknamn. Hennes riktiga namn är Tzipora. Det tämligen märkliga valet av smeknamn ter sig plötsligt ganska sjävklart och inte alls lika bisarrt om man utgår ifrån grundformen av namnet, som faktiskt även delas av det israeliska tennisproffset Tzipora Obziler som rankades som #75 den 8 juli 2007.

Efter en ännu närmare granskning kan man härleda namnet till Zipporah som enligt källan var Moses fru och dotter till Jethro (enligt Gamla Testamentet). Många kanske drar slutsatsen att namnet i sig då inte är oväntat, med tanke på hennes judiska bakgrund, men det är där vi ställer oss tveksamma.

Enligt källor vi tyvärr ej kan namnge har det kommit till vår kännedom att Tzipis föräldrar, Eitan Livni och Sara Rosenberg, egentligen hade gett henne namnet Livna Malka Livni eftersom de båda tyckte att det var lite roligt att hon då allmänt skulle kallas för Livna Livni. Den unga Livna var dock inte lika road av detta och retades ofta i skolan p.g.a. sitt lustiga namn. Som en tonårsprotest mot detta och hennes föräldrars inte så morbida humor sade hon vid ett tillfälle till sin far Eitan att hon önskade att hon inte var hans dotter eftersom han gav henne ett så smaklöst namn. Eitan blev givetvis bestört och frågade henne vem som skulle vara hennes far istället.
Ställd av frågan kom hon således på svaret att hon ville vara Jethros dotter, i tron om att flöjtrockbandet Jethro Tull var en person och inte en hel grupp. Eitan kallade henne sedan den dagen för Tzipora och slutligen bytte hon sitt namn till det officiellt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar