måndag 9 februari 2009

Osmakligt Dagens Nyheter

Dagens Nyheters hemsida kunde man igår återigen läsa om den pågående konflikten i Stockholm mellan sophämtarna och deras arbetsgivare. Konflikten i sig rör sig om något så banalt som försämrade arbetsvillkor och lägre löner. Detta är antagligen väldigt påfrestande för sophämtarnas ekonomi som redan i dagsläget är tungt belastad av alla svarta pengar de får genom att hämta sopor vid sidan om åt olika affärsverksamheter.

Dock är inte denna konflikt i sig speciellt intressant och värd att diskutera. Det som är intressant är att DN, precis som Svenska Dagbladet, har anställt märkliga rubriksättare.

Se själva:

Vad försöker mannen på bilden säga, frågar man sig givetvis.
I artikeln uttrycker han sitt tydliga stöd för sophämtarna och menar att han kommer att hålla ut "tills råttorna börjar komma". D.v.s. han står ut ända till den dagen då sophämtarna kommer och hämtar soporna igen.

Jag tycker själv att det är ytterst osmakligt att kalla dessa arbetare för råttor bara för att de, i likhet med råttorna, livnär sig på avfall. Kunde inte DN ha intervjuat en lämpligare person som också ger sitt stöd åt sopåkarna? DN bör rimligtvis ifrågasätta sina metoder för att nå uppmärksamhet. Visst är det pressade tider och tidningarna tappar läsare, men ska våra dagstidningar verkligen anamma samma metoder som kvällstidningarna redan gör?
Det smärtar mig att se.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar