tisdag 10 februari 2009

Protestlistor är nyckeln till framgång

Jag tog för några ögonblick sedan emot ett e-mail av en bekant. Brevet lyder:

"Har du ett hjärta i kroppen så skriver du på!

För att ge föräldrarna ett stöd för att få stopp på spridningen
av bilderna på deras mördade barn så skapas den här protestlistan
och när DU är den tusende på listan så skicka listan till
mia.karlsson@expressen.se

Sajt vägrar ta bort obduktionsbilder
Obduktionsbilderna på de mördade Arbogabarnen ligger ute på en
sajt på nätet.
Nu kräver deras pappa att bilderna ska bort..
Men sajten vägrar.

Polisens förundersökning om Arbogamorden finns på
0A
fildelningssajten The Pirate Bay.. Därmed kan alla se bilderna
på de två mördade barnen.
Deras pappa, Nicklas Jangestig, vill att tidningarna skriver om
Pirate Bays agerande, trots den uppmärksamhet sajten får för sin
publicering av bilderna.

'Det var ett djävlatjat'

- Så här borde det inte vara och det måste uppmärksammas, säger
han..
Hans sambo och barnens 'bonusmamma'Amy Haglund har skrivit till
sajten och protesterat.

Hon fick via mejl svaret 'Det var ett djävlatjat. Nej, nej och
åter nej.'

-
Vi har inget emot fildelning. Men i det här fallet handlar det
om bilder på mina sönderslagna barn. Själva förundersökningen
kan vara kvar, men vi vill att de tar bort eller svartlägger,
bilderna, säger Nicklas Jangestig.
-
Visst ska man värna om tryckfriheten men man måste kunna visa&nbs p;

hänsyn i en sådan här sak, säger han.

Slår ifrån sig kritiken

Sajten slår ifrån sig kritiken.
-Jag tycker inte att det är vår uppgift att bedöma om någonting
är etiskt eller oetiskt eller vad andra människor vill lägga upp
på nätet, säger sajtens pressansvarige Peter Sunde till TV4
Nyheterna.

Gör så här: Tryck på vidarebefordra, lägg sedan till ditt namn
och skicka till så många som du kan."


Det jag alltid brukar fundera över i sådana lägen är - utöver att den här typen av e-mail brukar vara väldigt illa skrivna - om den som skickar den här typen av listor vidare verkligen har funderat över vem som kommer att sammanställa resultatet. Vid det laget att jag fick mailet hade nästan 300 personer redan skrivit på och avsändaren hade skickat det till mig och ca 50 personer till. Låt säga att alla vi skriver på listan och skickar mailet vidare. Det innebär att 50 olika personer, enbart efter denna avsändare, kommer att hamna på plats 301 i listan och namnen innan kommer var samma namn. Låt säga att alla vi har 50 personer som vi skickar det vidare till, som inte är samma som någon av de andra avsändarnas vänner, då kommer det innebära 2500 personer hamnar på plats 302.

Mes största sannolikhet kommer alla inte att skicka detta mail vidare, hoppas jag, men jag undrar ändå vem det är som tror att denna Mia Karlsson på Expressen kommer att sammanställa alla dessa e-mail till en enda lista där samma namn inte förekommer flera gånger. Men kanske är det så att Expressen har ett program vars enda uppgift är att sammanställa protestlistor? Det vore något!

Det som är ännu mer fascinerande är att någon av dessa personer tror att de ansvariga på Pirate Bay kommer att vika sig i denna fråga. De har ju blivit polisanmälda för att bidra med hjälp till fildelning av information som är illegal att sprida men inte slutat med det eftersom de menar att de inte begår ett brott, varför skulle de då ägna en tanke åt att inte sprida information som de faktiskt får sprida?

Självklart förstår vi på Aftonxpressen att familjen tar detta väldigt hårt, samtidigt vill vi även poängtera att det finns fördelar med att dessa bilder sprids; våldet och konsekvenserna av det blir mer verkligt. Det i sin tur kan förhoppningsvis påverka opinionen i rätt riktning så att myndigheterna anstränger sig ytterligare för att förhindra den typen av brott istället för att, som det är nu, kommer med förslag om just att all digital kommunikation ska lagras i ett halvår, vilket kommer att kosta användarna närmare en miljard kronor i enbart startkostnader. Vi kommer alltså att betala för att bli avlyssnade och registrerade.

Det sägs att resurser inte finns att förhindra en viss typ av brottslighet, men det läggs enorma summor på att försöka kartlägga invånarna där en stor majoritet inte är inblandad i kriminell aktivitet överhuvudtaget. Vi på Aftonxpressen menar att resurserna finns, men att de fördelas helt fel.

De enda som kanske vinner på att den här typen av mail florerar på Internet är de bolag som kan debitera ett ökat behov av bandbredd och el-leverantörerna, eftersom det ju kräver energi att skicka runt e-mail, energi att öppna dem men även energi att läsa dem.

Protestlistor via e-mail är således nyckeln till framgång om framgång anses vara att slösa energi på saker som inte ger utdelning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar