måndag 16 februari 2009

Kriminell konst

På Dagens Nyheters hemsida kunde man igår återigen läsa om det uppmärksammade examensarbetet som en elev på Konstfack gjort, nämligen att klottra ner en T-banevagn.

Debatten verkar beröra ämnet huruvida något kan anses vara konst eller inte om det bryter mot lagen, och vad konst egentligen är. Vi på Aftonxpressen vill belysa det hela ur en annan infallsvinkel och ställa oss frågan huruvida eleven hade fått sitt examensarbete godkänt om han/hon exempelvis hade spelat in en så kallad snuff film. Att vandalisera och att mörda är båda brott, visserligen inte lika grova men fortfarande brott, och rimligtvis bör det även betraktas som ett sådant i första hand och inte som ett konstverk, kan man tycka.

Vi på Aftonxpressen tycker givetvis att konsten idag är ganska tråkig och anser därför att elevens initiativ och kreativitet bör belönas. Det är ju oerhört unikt att klottra ner en T-banevagn.
En annan sak som vore intressant att se på film är konstärligt utförda terroristatacker och självmordsbombningar. Kanske kan man - om man följer Konstfacks resonemang - gå så långt att man t.o.m. kallar Hitlers verk för konst. Som alla vet var han ju ursprungligen en konstnär och kanske var hans politiska karriär egentligen ett konstnärligt experiment?
Det är svårt att veta nu men det verkar inte omöjligt att han hade blivit godkänd av Konstfack om Förintelsen hade varit hans examensarbete.

1 kommentar:

  1. Svaret är ja. Hans teckningar är väldigt detaljrika.

    Alvin Stoltz

    SvaraRadera