tisdag 10 februari 2009

KD:s Else-Marie kanske tror på tomten också?


I Aftonxpressens favorittidningar Expressen och Aftonbladet kunde man idag läsa att kristdemokraten Else-Marie Lindgren i en intervju med Sveriges Radio Sjuhärad sagt att hon tycker att "det kunde vara fint om statsministern i sina tal kunde be Gud välsigna landet".

Jag håller helt med Else-Marie om att det kunde vara fint att något sådant inträffar, i hennes värld. Else-Marie berättar för Aftonbladet att hon brukar be till en gud och att det är en del av hennes relation till den guden. Spontant frågar jag mig själv varför hon vill att den guden just ska välsigna Sverige och inte hela världen, eller universum för den delen? Uppenbarligen är det något fantastiskt med just Sverige som förtjänar denne guds välsignelse, och vad innebär en välsignelse i sig?

I artiklarna jämförs det just med hur USA:s presidenter brukar avsluta sina tal, och mycket riktigt verkar det ha gett utdelning: USA är inblandade i två krig, avrättar människor på löpande band, har procentuellt flest inspärrade medborgare i hela världen, torterar fångar som de inte ställt inför rätta, har en befolkning som mördar varandra i en utsträckning på i genomsnitt 16000 personer per år, har en statsskuld utan dess like, skenande arbetslöshet, en ekonomi i spillror som fortfarande inte nått sin botten, högst konsumtion i hela världen, är orsaken till den största miljöförströningen i hela världen samt är och har varit involverade i att provocera fram eller direkt sätta igång flera konflikter världen över i snart ett århundrades tid. Det går säkert att göra listan ännu längre.

Utan tvekan har deras vädjan till deras gud gått i uppfyllelse. Precis som Else-Marie så har USA:s förre president George W. Bush en relation till Gud, och det märks ju tydligt på alla de bra saker han utförde under sin ämbetstid.

Else-Marie har även helt rätt i när hon säger att det skulle skapa en mer avslappnad attityd gentemot religion, och det behövs. Det räcker ju inte med att Bibeln och Koranen båda trycks och ges ut i Sverige, trots att de innehåller texter som uppmanar till kvinnoförtryck, hets mot folkgrupp, brutala handlingar av olika slag samt sexuella övergrepp. Religionen bör ges ett mycket större utrymme i politiken och vardagen, inte enbart genom att man i skolan går till kyrkan på första advent eller firar skolavslutningar där.
Som Else-Marie säger så är ju vår kultur uppbyggd på kristna värderingar. Dessa värderingar innefattade bl.a. för Sveriges del att bränna "häxor" på bål eller avrätta människor för hädelse. Så sent som 1999 så var det en annan kristdemokrat, Tuve Skånberg (riksdagsledamot 1991-2006), som ville att en lag skulle återinträttas (avskaffades 1970) som skulle förbjuda hädelse.

Spontant så känner jag att religionen skapar ett mer nyanserat samhälle, fullt av intressanta motsättningar och diskussioner, och givetvis bör vi därför spä på detta så mycket vi bara kan. Därför vill jag hylla Else-Maries insats till skyarna och framförallt uttrycka min enorma beundran över att hon i tider som dessa, fyllda av konflikter och kriser, kan hålla huvudet kallt och fokusera på det som verkligen är viktigt - fantasier. Stå på dig!

3 kommentarer:

  1. På tal om din tvivel över Guds välsignande av USA: Gud gillar ju våld och krig, har du inte läst gamla testamentet? ;)

    SvaraRadera
  2. Självklart har jag läst stora delar av Gamla Testamentet och de olika berättelserna var fyllda av den där gudens vrede, ond bråd död, straff som delades ut till höger och vänster, städer som förintades p.g.a. syndigt leverne samtidigt som de som skonades söp sin far full och låg med honom. Det är hur smaskigt som helst! Som sagt, jag tycker verkligen att Else-Marie har en viktig poäng i detta och jag hoppas att denna trevliga gud välsignar även Sverige. Det kan ju vi behöva. Vi har ju inte krigat på hur länge som helst!

    SvaraRadera
  3. Menar du att det är Gud eller Bush som har gjort så mycket elände för USA?
    Bara för att man är kristen är man ju inte bättre än någon annan människa.

    SvaraRadera